Putin podpísal odstúpenie od zmluvy o zákaze jadrových skúšok

02.11.2023 Celý región

Moskva 2. novembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok dokumenty o odstúpení od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Putin začiatkom októbra požiadal ruský parlament o odstúpenie od CTBT s cieľom reagovať na postoj USA, ktoré ju podpísali, ale neratifikovali. Parlament následne koncom októbra schválil v zrýchlenom legislatívnom procese odstúpenie od ratifikácie zmluvy.

Šéf Kremľa minulý mesiac uviedol, že nie je "pripravený povedať", či Rusko obnoví jadrové skúšky. Západ pritom obviňuje Moskvu z toho, že od začiatku invázie na Ukrajinu používa neuváženú jadrovú rétoriku.

Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok prijalo v roku 1996 Valné zhromaždenie OSN. Zakazuje všetky jadrové výbuchy vrátane skúšok jadrových zbraní. Do platnosti doteraz nevstúpila, pretože ju neratifikovalo osem krajín vrátane Spojených štátov, Indie a Číny.

Aj napriek tomu mala CTBT symbolickú hodnotu, keďže ju ratifikovalo 178 krajín vrátane jadrových veľmocí Francúzska a Británie. Stúpenci zmluvy tiež tvrdia, že stanovuje medzinárodné normy vzťahujúce sa na jadrové skúšky. Podľa jej kritikov však nemožno jej potenciál využiť naplno, kým ju neratifikujú všetky veľké jadrové veľmoci.

Ruský parlament ratifikoval CTBT v júni 2000 – pol roka po tom, čo sa Putin stal prvýkrát prezidentom Ruska.
 

Vyberte región